2 Temmuz 2014 Çarşamba

Yeni Mezunlara Mülakat Tavsiyeleri





Genelde iş arayan adaylara, mülakatta nasıl davranmaları gerektiğinden bahsederiz. Bu yazımda ise mülakatta yapılmaması gerekenlerden bahsetmek istiyorum.

Ön hazırlık yapmadan olmaz. Mülakata gitmeden önce başvurduğunuz kurumu tanıyın. İşe alım danışmanının “ Neden bize başvuru yaptınız, bizi tercih ettiniz?” sorusuna hazırlıklı olun.

Mülakata kesinlikle uykusuz ve yorgun bir şekilde gitmeyin. Uykusuz giderseniz hem mülakata odaklanamazsınız, dikkatiniz dağılır hem de uzmanın karşısında bol bol esnersiniz J

Ütüsüz, kirli elbise giymeyin.  Dış görünüşünüz kendinize ve işe verdiğiniz önemi yansıtır, bu yüzden özenli
bir şekilde gitmeye dikkat edin. Özellikle kadınlar aşırı makyajlı olmamalı. Temiz, sade ve şık olmaya gayret edin. Erkekler de saç sakal birbirine karışmış bir şekilde mülakata gitmeyin. Tıraş olunmuş, tırnaklar kesilmiş olmalı.

Mülakata geç kalmayın. Bu yapacağınız en büyük hatalardan biridir. Mümkünse 10- 20 dakika erken gitmeye gayret edin. Erken gittiğinizde panik yapmazsınız, stresiniz de azalır.

Cep telefonunuzu açık unutmayın.  Mülakat sırasında telefonunuzun çalması işe alım danışmanı tarafından hiç de hoş karşılanmaz.

Size yer gösterilmeden oturmayın.

Çekingen olmayın. Kendine güvenen bir aday olduğunuzu uzmana hissettirin.

İsteksiz görünmeyin. Bu iş için çok heyecanlı olduğunuzu gösterin.

Konuşurken yere bakmayın. Biliyorum, özellikle yeni mezunlar için iş görüşmeleri oldukça stresli. Ama konuşurken mutlaka uzmanın yüzüne bakarak konuşun.

Laf kalabalığı yapıp, uzun cümleler kurmayın. Cevabını bilmediğiniz sorular sorulduğunda dürüstçe bilmediğinizi söyleyin, fazladan puan kapın J

Gereksiz sorular sormayın. Özellikle ilk görüşmede ücret, yıllık izin, yan haklar, servis, yemek gibi konularla ilgili sorular sormayın.

Argo sözcükler kullanmayın. Kibar ve nazik olmaya özen gösterin.

İşe alım danışmanına “abi, abla” şeklinde hitap etmeyin. Unutmayın altın gününde değilsiniz!

Sakız çiğnemeyin.


Kahkahalarla gülmeyin. Şaka yapmayın.

Esnemeyin.

Kendinizi işe muhtaç olarak göstermeyin. “Bu işe çok ihtiyacım var, lütfen beni kabul edin.” Şeklinde uzmanı sıkboğaz etmeyin.

Kendinizi gereksiz yere övmeyin. İşe başladığınızda tüm gerçekler ortaya çıkar unutmayın J


Hocalarınızı, staj yaptığınız kurumları kötülemeyin.  Onlardan iyi bir şekilde bahsedin.

Stajlarınız, projeleriniz, bitirme teziniz hakkında yalan söylemeyin.

Bir başka yazıda görüşmek üzere J

2 yorum: